10 Mart 2011 Perşembe

KADINLAR GÜNÜM KUTLU OLSUN

Eminim ki pekçoğunuz kadınlar gününün önemini biliyorsunuzdur.Ben gözden kaçıran ve araştırmaya vakti olmayanlara  kısaca  yazmak isterim.
8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.
26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

Böyle bir günün, bu denli korkunç bir günün ardından ilan edilmesi aslında çok üzücü.Çünki Kadınlar Günü denildiğinde sanki daha yaratıcı,daha eğlenceli şeyler yaşanacakmış gibi çağrıştırıyor.

Tarihten günümüze kadar uzun ve can yakıcı olaylar yaşanıp durmuş.Bizler sadece yaşananların tarihini ve kimlerin olaylara karıştığını ezberleriz.Sınavlarda başarılı olabilmek için.Bu bana hiç adil görünmüyor inanın.Yaşamımızı onlara borçluyuz.Yani insanlığın ilerlemesi için canlarını veren değerli insanlara..

Empati, insanları anlamanın sanırım en doğru yolu.Ölümü hemen yanlarında hissedenlerin yerine hiç koydunuz mu kendinizi? Belki de bunu hiç umursamayan insanlar içinde  yaşamlarından vazgeçen hayatlardan bahsediyorum..Barut kokusu burnunuzun direğini kıracak kadar keskindir,etrafınızda acıdan avazı çıktığı kadar bağıran gençler,orta yaşlılar..(evet bunları pekçok filmde gördük.Bir an izlemekten kaçıp oh şükürler olsun ki o dönemde değiliz dedik)AMAN TANRIM
Evet bu dünya da iz bırakmak için savaşmak gerekmiyor.Birbirimizi anlamanın ummadığımız kadar çok yolu var.Ama bizden önceki çok önceki kuşakların bu kadar şansının olmaması bana, ''şükredip yaşamıma sımsıkı sarılmam gerektiğini ve bu ana kadar hiç kolay gelinmediğini'bir kez daha hatırlattı.

Tün güzelliklere sahip olduğumuz  her günümüz kutlu olsun.
Yaşamlarını uygarlığın ilerlemesi için feda edenlere minnettarız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder