12 Mart 2011 Cumartesi

DEPREM


Sanırım bugün hepiniz Japona'da meydana gelen depremden haberdarsınızdır.Büyüklüğü çok fazla.8.9 şiddetinde.Görüntüler ürkütücü ama Japon halknın tepkisi,bende hayret uyandıracak cinsten.Korkmuş ama paniklemeden hasardan en az şekilde kurtulma yollarını arayan büyük bir halk.
İnsanın aklına çok doğal olarak şu soru geliyor.Bu şiddette bir deprem içinde bulunduğumuz coğrafyada meydana gelse ne yaparız?
Endişemizin büyüklüğü, oluşacak kaos ,gelebilecek yardım ekibinin hızı,içinde yaşadığımız konutların sağlamlığına duyulan endişelerle doğru orantıda.Tehlikede olduğumuz çok açık.Peki ne yapabiliriz?Tabiki öncelikle kendimizi bu fikre alıştırmalıyız .Yani fay hattı üzerindeyiz ve her an bu büyüklükte bir depremin bizi de vurabileceğini aklımızdan çıkarmamalıyız.
Bir deprem çantası yapın içinde:düdük,konserve,fener,su,ilkyardım çantası ve sizin için önemli olan herhangi bir obje olsun..Tonlarca yükün altında kalabilme şansızlığınız olursa belki bir fotoğraf yada kolye orda kendinizi yanlız hissettirmeyebilir.Bu düşünceden kaçmak sadece kendinizi kandırmak olucaktır.

Doğa da değişimler olması çok normal..Yeraltında da bu değişimlerden söz etmek mümkün.Sıkıcı olan kısım bunun yeryüzüne etkisinin güçlü,yıkıcı  ve korkunç oluşu.

Bir an elektriğin,suyun,internetin ve tüm sosyal hayata yardımcı olan birimlerin (polis,itfaiye,ambulans)işlemez hale geldiğini düşündüm.Sizce ne yaparız böyle bir anda.Ekran başından, insanlara süslü ve samimi olmayan sözler söyleyen insanlar,dünyanın en zenginleri,ünlüler....Hepimizde şartlar aynı olucak.Uygar insan olabilicek miyiz ?
Medeni,kişi haklarına saygılı,önden bayanlar diyen nazik erkekler hala olucak mı?Panik anında inanın bana kendimizi tanıyamayacağız.Tüm bu ÖĞRETİLMİŞ DAVRANIŞLAR o anda önemini yitiricek....
Bunu yatağınıza uzanıp,ışığınızı kapatmadan önce düşünmenizi istiyorum.

Yine de kötü günler yaşamamak, biz insanlar için en büyük dileğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder